Dæktryk

Hvordan finder man ud af dæktryk i cykeldæk?

Når man skal pumpe sit cykeldæk, så er det ikke uden betydning hvilket cykeldæk man kører med. Derfor er det nødvendigt at man køber en cykelpumpe, som kan pumpe dækket op til det nødvendige tryk.

Alt efter om man kører på en racercykel, mountainbike, citybike, dame-/herrecykel, børnecykel eller alle mulige andre former for cykler, så kører man med forskellige dæk og dermed også forskelligt dæktryk.

Dit dæktryk står altid på siden af dit cykeldæk og er som minimum opgivet i psi. Hvis du ikke har en cykelpumpe med manometer, som kan måle psi, så kan du omregne psi til bar via dette link.

Find det optimale dæktryk på siden af dit cykeldæk

Hvorfor er der forskelligt dæktryk i forskellige typer cykeldæk?

Jo mindre luft der er i et dæk, jo mere kan gummiet bevæge sig og jo sværere er det for fremmedlegemer at trænge gennem dækket.

Forestil dig at du står med to balloner og en nål. Den ene ballon er der kun lidt luft i og den anden er pustet hårdt op. Hvis du stikker nålen i henholdsvis den ene og den anden ballon, så vil du opdage, at den som er pustet hårdt op springer ved meget mindre påvirkning fra nålen end den anden gør. Hvis du ikke tror på det – så prøv det selv.

Grunden til at den bløde ballon er stærkere er, at gummiet i ballonen kan flytte sig væk fra nålen og derved behøver det ikke modstå presset fra nåles spids. Den ballon som er pustet hårdt op kan ikke bevæge sig væk fra nålen og derfor springer den, når den ikke mere kan modstå presset.

Det samme gør sig gældende med cykeldæk, jo blødere de er pumpet, jo mere resistente er de overfor spidse genstande og samtidig kan et blødt cykeldæk give en vis affjedring, som så ikke overføres til cykelrytteren.

Der er dog også en ulempe ved at køre med bløde cykeldæk – jo blødere dæk, jo større kontakt har de med vejen og derved skabes der er langt større rullemodstand. Et cykeldæk som er pumpet hårdest muligt op, vil kun have en meget lille kontakt med vejbanen og jo mindre kontakt jo mindre modstand vil man opleve.

Her ses tydeligt forskellen mellem vejkontakten på et hårdt pumpet cykeldæk og et der ikke er så meget luft i.

Derfor er man tvunget til at vælge imellem stor punkteringsbeskyttelse, støddæmpende effekt og stor rullemodstand overfor risikoen for at punktere, mindre støddæmpning og minimal rullemodstand.

Alt efter hvilken type cykel man kører på, så vælger man sine dæk ud fra blandt andet ovenstående kriterier.

Hverdagscykeldæk.

Et hverdagscykeldæk dækker over følgende former for cykeldæk.

  • Citybikedæk
  • Børnecykeldæk
  • Herrecykeldæk
  • Damecykeldæk
  • Barnevognsdæk

På en hverdagscykel vælger man oftest en mellemting af de to onder, når man skal have nyt cykeldæk på cyklen. Her finder man et cykeldæk med høj punkteringsbeskyttelse i dækket og samtidig bruger man dæk, som pumpes middelhårdt op. Oftest ligger sådan et cykeldæk omkring 35 – 55 PSI (Omregn PSI til BAR) i anbefalet dæktryk.

Racercykeldæk.

På en racercykel vil man gerne have mindst mulig rullemodstand og samtidig kører man på meget plant underlag og derfor har man altid et meget højt dæktryk i sine cykeldæk på en racercykel. Det anbefalede dæktryk i et racercykeldæk er oftest mellem 70 og 130 PSI (Omregn PSI til BAR).

Mountainbikedæk.

På en mountainbike kører man ofte i meget ujævnt terræn, hvor der er mange genstande, som kan lave hul i et cykeldæk, samtidig vil man gerne have størst mulig affjedring, hvilket opnås med et lavere dæktryk. Specielt når man kører mountainbike eller downhill, så er det vigtigt at være opmærksom på, at for lavt dæktryk kan give de såkaldte snakebites.

Et snakebite bliver på dansk også kaldet en kantstenspunktering. Et snakebite (slangebid) sker ved at dækket bliver trykket fladt ind mod fælgen og derved opstår der to huller i slangen. På en mountainbikecykel kører man oftest med et dæktryk på mellem 30 og 65 PSI (Omregn PSI til BAR).

På mountainbikes kigger man sjældent efter hvor højt dæktrykket må være, da man i de fleste tilfælde lige så gerne vil bruge sit dæk som en ekstra affjedring.
Der findes en formel, som man kan bruge som tommelfingerregel for dæktryk for mountainbikes – men man kan også bare bruge den lette udvej og udfylde formularen på mtbx.dk

Skriv et svar

Billige Fodpumper, Co2 pumper, Minipumper m.m. til cykler